torstai 29. tammikuuta 2015


 
Kirja-arvostelu:


Jussi Lähde: MESTARIRAVURIT

Jussi Lähde on Hevosurheilulehden päätoimittaja ja kirjailija


Jussi Lähde aloittaa kirjan kuvaamalla ihmisen ja hevosen välistä
tunnesidettä.  Hän luo inhimillisen ja ymmärtävän näkemyksen raviurheilusta niille ihmisille, joilla on raviurheilusta osittain
ennakkoluuloja ja värittyneitä kuvia. 

"Raviurheilussa on kyse kohtaamisesta, hevosen ja ihmisen tasavertaisesta työskentelystä" (Jussi Lähde, Mestariravurit, s. 13)
Lähde kirjoittaa lapsuudestaan hevosten parissa ja elävästi siitä
ajasta kun hevosväki kilpailumatkoilla kokoontui toistensa koteihin keskustelemaan hevosista.  Näkemykseni on, että sieltä Lähde on jo ammentanut tarinankertojan taidon kuunnellessaan pikku-poikana miesten tarinoita. 

Kirjassa on paljon tietoa mm. hevosten jalostuksesta ja kasvatuksesta.  Niille, jotka haaveilevat omasta hevosesta, tuo kirja positiivista ja valaisevaa tietoa myös kimmpaomistuksesta.
Omistajien, valmentajan ja ohjastajan  lisäksi Lähde tuo näkyväksi hoitajan tärkeyden.

Ravien historiasta löytyy mm. presidentti Kekkosen mukanaoleminen raviurheilussa.

Omat lukunsa on menestyneille hevosille.  Lähde harmittelee sitä, että moni hyvä hevonen ei ole mahtunut tähän kirjaan.  "Minä tein valintani tarinoiden pohjalta"(Jussi Lähde, Mestariravurit, s.46)
Suurelle kansalle tutuin hevonen on varmaankin Charme Asserdal, joka kilpaili pitkin eurooppaa ja lensi Yhdysvaltoihinkin. Liikuttava on kuvaus siitä kun Charme haudattiin punaiseen voittoloimeensa käärittynä ennalta sovittuun paikkaan. (Jussi Lähde, Mestariravurit, s. 102).

Oma suosikkini on Andover Hall, joka on siitosoriinakin ollut näkyvällä paikalla ravihevosten jalostuksessa.  Se on siittänyt mm. ihailemani hevosen jo edesmenneen Hallo Pamelan varsan, Pam Halloverin. Pam on vasta 2-vuotias lapsukainen, mutta odotan sitä pian raviradoille.  Toki on muistettava, että hevonen on haavoittuva eläin eikä kaikki mene aina niin kuin suunnitellaan.


Toivon ja uskon, että Jussi Lähteen kirja tuo uusia ja kaivattuja ihmisiä mukaan raviurheilun sykähdyttävään maailmaan.

Lähde: Jussi Lähde Mestariravurit
       Jussi Lähde
       Kustannusosakeyhtiö Paasilinna
       www.paasilinna.fi
       Painopaikka: Bookwell Oy, Juva 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaksinkamppailuiden iltapäivä